Цей день в історії Обухівщини: битва на Стугні
12:28 24.05.2021
Цей день в історії Обухівщини: битва на Стугні

На південному березі річки Стугна в цей день 1093-го половці розбили військо київського князя Святополка Ізяславича.

Битва згадується в "Повісті временних літ", пишуть Хроніки Обухова з посиланням на Gazeta.ua.

  • З кінця ХІ століття половці - "люди полів", племена переважно тюркського походження із північно-східного Казахстану нападали на міста, грабували і палили їх. Князь Святополк Ізяславич відмовився виплачувати данину половцям, що підійшли до кордонів князівства.
  • Половецькі війська взяли в облогу місто Торчеськ, зараз це Київщина. На допомогу переяславському князю Ростиславу Всеволодовичу вирушило війська Святополка Ізяславича та Володимира Мономаха. З'єднавшись поблизу Трипілля вони переправились через ріку Стугна.
  • Руські війська складалися з київської, чернігівської та переяславської дружин. Бій відбувався біля Змієвих валів. Половці розбили киян на правому фланзі. Потім змусили тікати чернігівців і переяславців. В ході відступу у водах Стугни потонув молодий князь Ростислав. Після перемоги половці повернулися до облоги Торчеська й відправили загони плюндрувати землі Київщини.

Поразка змусила Святополка Ізяславича укласти з половцями мирний договір. Він одружився з дочкою половецького хана Тугоркана, йдеться у повідомленні.