Викрадали гроші за допомогою дрона: у Києві затримали зловмисників

Викрадали гроші за допомогою дрона: у Києві затримали зловмисників
19:30 30.03.2023
Викрадали гроші за допомогою дрона: у Києві затримали зловмисників
Євгенія Рубан
Євгенія Рубан
Читать на русском

У Києві та інших містах області шахраї за допомогою дрона викрадали гроші під час обміну валют: сума збитків становить майже 50 тис. євро та $25 тисяч.

Про це “Хронікам Обухова” повідомляє пресслужба Нацполіції.

Слідчі викрили організовану злочинну групу, яка вчиняла шахрайства в різних областях. До її складу входило п’ятеро осіб: троє чоловіків і двоє жінок, які чітко розподілили між собою «функції».

Зазначається, що зловмисників цікавили лише великі суми. Вони діяли за завчасно розробленою схемою: в мережі Інтернет розміщували оголошення з пропозицією придбати іноземну валюту за вигіднішим курсом, ніж в інших обмінниках.

Зловмисники домовлялись з потенційним покупцем, потім брали в оренду приміщення для «облаштування» обмінного пункту. Після "ремонту" у приміщенні з’являлося два отвори: в стелі - для квадрокоптера, за допомогою якого викрадали гроші, і в стіні - для втечі «працівниці».

Коли «касирка» отримувала гроші для обміну, відразу телефонувала «керівнику» з проханням «відкрити сейф» - це і був сигнал для спільника- оператора безпілотника. Потім вона перекладала гроші в сітку, прикріплену до дрона, і знову телефонувала «керівнику», але цього разу просила «закрити сейф»: після цих слів безпілотник із грішми зникав, а працівниця «обмінника» втікала через «запасний вихід». Тільки тоді клієнт розумів, що його ошукали, - сказано в повідомлені.

Слідство встановило, що за подібною схемою злочинці ошукали трьох людей і привласнили близько 50 тисяч євро та 25 тисяч доларів США.

Правоохоронці затримали зловмисників під час чергової спроби шахрайства. Учасникам злочинної групи оголосили про підозру за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.